Nie była to łatwa batalia, z którą musieli się zmierzyć młodzi adepci sztuki kulinarnej podczas siódmej edycji Wojewódzkiego Konkursu „Hipolit Chef”. Tym razem ich wyzwanie polegało na przyrządzeniu dania ze schabu. Konkurencję tę zorganizowano w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Rumi i skupiła ona uczniów z różnych szkół gastronomicznych rozsianych po całym województwie pomorskim.
Szkoły gastronomiczne z całego województwa pomorskiego po raz kolejny wysłały swoich przedstawicieli na ten prestiżowy konkurs kulinarny, który odbył się w „Hipolicie” w Rumi. Każda ze szkół wcześniej przeprowadziła własne eliminacje, wyłaniając dwóch najlepszych reprezentantów.
„Jest to jubileuszowa, dziesiąta edycja tej imprezy”, podkreśla Małgorzata Więcek, koordynator wydarzenia z PZS nr 2 w Rumi, dla Twojej Telewizji Morskiej. „Początkowo był to konkurs o charakterze szkolnym czy powiatowym. Jednak od siódmej edycji uczestniczą w nim uczniowie z całego województwa”.
Spośród wszystkich szkół gastronomicznych w regionie, w konkursie udział wzięli uczniowie z Gdańska, Gdyni, Kłanina, Wejherowa i oczywiście Rumi. Każdy z zawodników miał 90 minut na przygotowanie dania ze schabu.
„Dania są oceniane przez renomowanych szefów kuchni, przedstawicieli firm gastronomicznych, właścicieli restauracji oraz przyjaciół naszej szkoły”, kontynuuje Małgorzata Więcek. „W ramach nagród, uczestnicy konkursu otrzymują między innymi sprzęt gastronomiczny – czajniki, blendery, ubrania kucharskie, vouchery oraz różne gadżety kuchenne”.